‘Mooi om hun motivatie te zien’

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, ROC Nijmegen en ZZG zorggroep werken samen om werkzoekenden op te leiden tot verzorgende 3IG. De leerlingen zijn inmiddels bijna vier maanden bezig met hun opleidingstraject. WerkBedrijf-consulent Anthony Uijl vertelt over het verloop van het project tot nu toe. 

En? Wat zijn je eerste bevindingen?  
Anthony: “Het is een heel intensief project, maar ik ben heel blij dat ik eraan mee mag werken. Samen met een aantal collega’s, ZZG en het ROC ben ik sinds begin 2018 bezig met dit project. We hebben veel tijd geïnvesteerd in het voortraject: het screenen en voorbereiden van de deelnemers. In de zomermaanden zijn ze gestart bij ZZG en hebben daar 2 maanden meegedraaid. Sinds september is ook de opleiding gestart. We zien dat leerlingen zich de afgelopen maanden echt ontwikkelen.” 

Zijn jullie nog met dezelfde groep leerlingen als bij de start?
Anthony: “Helaas is de groep inmiddels iets kleiner geworden. Een aantal deelnemers is gestopt met de opleiding, meestal door onvoorziene omstandigheden. Aan hun motivatie lag het zeker niet! En ook niet aan de inhoud, het werken met ouderen. Want voor de hele groep staat vast dat daar hun hart ligt. Het klinkt misschien raar, maar ik ben trots op iedereen. Want ik zie dat ook de deelnemers die gestopt zijn toch in beweging zijn gekomen. Misschien is dit opleidingstraject op dit moment nog niet haalbaar. Maar ze willen allemaal aan de slag blijven en niet terugvallen in hun oude situatie. Ze hebben weer structuur in hun leven en proberen dat vast te houden. Met een aantal afvallers ben ik nu andere mogelijkheden voor werk aan het bekijken.” 

Hoe begeleiden jullie de leerlingen?
Anthony: “De dagelijkse begeleiding op de werkvloer gebeurt door ZZG. Mijn collega Marijke en ik hebben bijna dagelijks contact met hen. Verder hebben we ook geregeld contact met de meeste deelnemers. Soms fungeer ik als vraagbaak, soms moet ik iemand bijsturen of motiveren en soms ben ik de stok achter de deur. We hebben ook geregeld contact met ROC om te bespreken hoe het met de leerlingen gaat en waar bijsturing nodig is.” 

Zie je nog mogelijkheden voor verbetering?
Anthony: “Het is voor de meeste van onze leerlingen al wat langer geleden dat ze in de schoolbanken zaten. Dat is flink wennen. Want intussen is de onderwijsvorm natuurlijk ook veranderd en wordt er best veel zelfstandigheid gevraagd. Daar lopen sommigen tegenaan, merken we. Nu bekijken we met ZZG en ROC hoe we die studenten daar meer in kunnen ondersteunen.” 

Wat zijn je verwachtingen voor de huidige groep studenten?
Anthony: “Ik zie een heel gemotiveerde groep. Ze willen echt de eindstreep halen met een diploma. Sommigen verrassen me echt, ik zie ze groeien! Laatst belde ik een deelnemer om een afspraak te maken. Het antwoord op de door mij voorgestelde datum was: ‘Nee sorry, dan kan ik niet, want dan moet ik werken.’ Geweldig om te horen!”


‘Mooi om hun motivatie te zien’