Mooie combi toch. R75 & WerkBedrijf

Mike van Leeuwen, ambulant hulpverlener R75, Lean van Ooijen, fietsreparateur bij BikeWerk en Christine Breedveld, consulent WerkBedrijf. 

De 22-jarige Lean heeft in zijn leven al heel wat meegemaakt. Lean: “Ik was dakloos en had een verslaving. Op een gegeven moment merkte ik dat ik het allemaal niet meer alleen kon. Mijn oma vertelde dat R75 mij verder kon helpen. Daarom trok ik daar 1,5 jaar geleden aan de bel. Toen is het balletje gaan rollen. Via R75 kwam ik uiteindelijk bij WerkBedrijf terecht.” 

Samen naar WerkBedrijf
Toen Lean zich bij R75 meldde, had hij geen werk of inkomen. Een van de eerste stappen is het regelen van inkomensvoorziening bij WerkBedrijf. Daarom was Lean al snel in beeld bij Christine: “Toen Lean voor het eerst bij mij kwam, hebben we samen de bijstandsuitkering aangevraagd. Lean kwam uit een moeilijke situatie dus meteen aan het werk was voor hem geen optie.” 

TalentenExpeditie
Ondanks dat Lean nog geen eigen woonplek had, wilde hij graag ‘iets’ doen. Alleen had hij geen diploma en wist niet goed welke richting hij op wilde. Daarom meldde Christine hem aan voor de TalentenExpeditie van het REA College. Een intensief programma. In acht weken tijd zoeken de deelnemers uit wat ze leuk vinden om te doen, waar ze goed in zijn en welke beroepsopleiding bij ze past. 

Lekke band geen probleem
Na de TalentenExpeditie ging Lean aan de slag in een ontwikkeltraject bij het Goed. Maar na een paar maanden kreeg Lean een terugval en moest hij een stap terug doen. Opnieuw ging hij met Christine in gesprek. Christine: “Lean moest eerst andere dingen oplossen. Toen het weer beter ging, zijn we verder gaan kijken.” Nu werkt Lean in een ontwikkeltraject bij BikeWerk, waar hij het erg naar zijn zin heeft: “Bij BikeWerk kan ik lekker met mijn handen werken. Ik repareer fietsen en help klanten. Er werken veel leeftijdsgenoten en dat maakt het werk extra leuk. Zelfs in mijn vrije tijd ben ik bezig met fietsen repareren. Nu heb ik in elk geval nooit meer het excuus dat ik niet kom werken, omdat ik een lekke band heb!” 

Groei
Mike en Christine zien de groei bij Lean in de afgelopen 1,5 jaar. Christine: “Na de TalentenExpeditie zag ik echt een hele andere Lean terug." Mike herkent dit: “Lean heeft zoveel stappen gezet. Van thuisloos zijn naar een eigen kamer vinden, afspraken nakomen en aan het werk gaan. En tussendoor is hij ook nog afgekickt. Die stappen heeft hij allemaal zelf gezet. Hij is er nog niet 100%. Maar als hij zo doorgaat komt het zeker goed met hem!”

Toekomstplannen
Lean weet nog niet precies hoe zijn toekomst er uit gaat zien: “Ik heb eigenlijk in alles wel schik. Fietsen, metaal, koken, DTP, elektro. Nu werk ik in de fietsenwinkel en daar heb ik het naar mijn zin. De komende tijd wil ik dat graag blijven doen. Misschien wil ik daarna nog naar de kappersopleiding. O ja, en ik wil nog een keer verhuizen. Nu woon ik in een studentenhuis met 8 huisgenoten. Maar ik wil op termijn graag een appartement voor mezelf.” 

Samenwerking R75 en Werkbedrijf
R75 en WerkBedrijf werken al jaren intensief samen om jongeren als Lean verder te helpen. R75 biedt (ambulante) hulp aan jongeren tot 23 jaar die vastlopen of vast dreigen te lopen. Jaarlijks zien Mike en zijn collega’s zo’n 170 Nijmeegse jongeren binnenkomen. Mike: “Veel jongeren die wij begeleiden zijn dak- of thuisloos en lopen vast op meerdere gebieden. Denk aan jongeren met schulden, zonder inkomen en zonder dagbesteding. De meesten hebben helemaal geen basis meer. Wij helpen ze om hun leven weer op de rit te krijgen.” 

Meer weten over R75? Ga naar de website.

Mooie combi toch. R75 & WerkBedrijf