‘Neem je loopbaan in eigen hand’

Je hebt een leuke baan, maar wil op een gegeven moment toch een nieuwe koers gaan varen. Hoe weet je wat die nieuwe stap moet zijn? En betrek je jouw werkgever hierbij? Saskia Rooijakkers vertelt hoe zij dat heeft aangepakt. 

Kriebels 
Saskia: “Ik had een leuke baan als consulent Intake en Diagnose bij WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. Dat werk deed ik al sinds 2007, eerst bij de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Nijmegen en later dus bij WerkBedrijf. Vorig jaar begon het te kriebelen. Ik had het nog steeds goed naar mijn zin, maar had behoefte een verandering en nieuwe uitdagingen.  Wat dat precies moest zijn, wist ik nog niet. 
Daarom schreef ik me in voor de ‘dag van de mobiliteit’. Je kunt dan een dag bij een andere organisatie aan de slag. Ik koos voor woningcorporatie Talis. En dat was gelijk raak. Het sociale karakter van de woningcorporatie verraste en raakte me. Toen ik 's avonds enthousiast thuis kwam was de conclusie duidelijk: hier wilde ik meer van weten! Maar hoe dan?” 

Via Talis naar Tiel 
“Ik besloot mijn leidinggevende met lood in de schoenen te vragen of ik nog eens mee mocht lopen met een woonconsulent van Talis. Heel spannend, want ik wilde niet dat ze het gevoel had dat ik al met één been buiten stond. Maar zij moedigde me juist aan, dus heb ik vier keer een dag stage gelopen bij Talis. Ik wilde voor mezelf uitzoeken wat het werk inhield, zou het bij mij passen? Was het niet teveel heavy stuff? Te solistisch? Toen ik eruit was dat dit werk echt iets voor mij was, besloot ik te solliciteren. En de eerste sollicitatie, als woonconsulent bij woningbouwvereniging Thius in Tiel, was meteen raak!” 

Ervaring helpt 
“Nu, bijna een jaar later, brengt mijn nieuwe baan me veel werkplezier, uitdaging en positieve energie. Natuurlijk heb ik nog veel te leren, over huurrecht  en alle regelingen en afspraken bijvoorbeeld. Maar door mijn ervaring bij WerkBedrijf heb ik een stevige basis. Ik kende de doelgroep, en had al veel ervaring met gespreksvoering. Dat helpt me nu erg in mijn werk.” 

Denk mobiel 
“Al met al ben ik blij met de stap die ik richting mobiliteit heb mogen zetten. En de steun en aanmoediging die ik daarbij kreeg! Ik vond het best een taboe om er open over te praten, maar dat bleek helemaal onterecht.  Wat ik anderen wil meegeven? Denk eens na over je eigen mobiliteit. Ik snap dat dat in deze tijd misschien extra eng is en dat sommigen blij zijn dat ze überhaupt een baan hebben. Voor wie dat niet geldt zou ik zeggen: wil jij wel eens verder kijken? Neem jouw loopbaan in eigen hand en bespreek het met je leidinggevende. Zorg dat je plezier in jouw werk blijft houden!”