Nina: “Door creatief bezig te zijn, laat je je echte ‘ik’ zien”

Voor de 23-jarige Nina is een leven zonder creativiteit ondenkbaar. Tekenen, schilderen, hout- en steenbewerking … ze doet het allemaal. Als hobby, maar haar creatieve aanleg had ook grote invloed op haar studiekeuze. Ze koos voor de richting beeldende therapie. “Ik wist dat de banen niet voor het oprapen zouden liggen. Maar ik koos toch bewust voor deze studie. Voor mij komt alles hierin samen: werken met mensen, van betekenis kunnen zijn en creatief bezig zijn.” Met ondersteuning van WerkBedrijf doet Nina er alles aan om een baan te vinden waarmee ze in haar onderhoud kan voorzien.

Nina: “Als beeldend therapeut gebruik je allerlei materialen en kunstvormen. Je laat mensen iets maken of gaat samen aan de slag. Er wordt minder gepraat dan in reguliere therapie, maar dat is vaak juist helpend. Mensen kunnen helemaal zichzelf zijn en kunnen hun emoties kwijt. Aan de hand van hun creatie ga je uiteraard wel het gesprek aan. Ik heb inmiddels een leuke parttime baan als ambulant gezinsondersteuner, waarin ik een deel van mijn vaardigheden kwijt kan. Alleen is de hulp die ik nu bied vooral praktisch, ik zou graag meer de diepte in willen."

Denken in mogelijkheden
“Het nadeel van mijn huidige baan is dat ik niet genoeg verdien om mijn broek op te kunnen houden. Ik heb geen recht op een uitkering, maar kan toch terecht bij WerkBedrijf voor ondersteuning. Zo heb ik bijvoorbeeld een sollicitatietraining gedaan. Geen overbodige luxe als je, zoals ik, dyslexie hebt. WerkBedrijf brengt me in contact met mensen en denkt met me mee over mogelijkheden. Het allerliefst wil ik als beeldend therapeut werken op een school. In die hoek zijn er jammer genoeg maar weinig banen. Ik breid mijn zoekgebied dus steeds verder uit. In de dagbesteding, kinderopvang of jeugdzorg kan ik mijn vaardigheden misschien ook wel prima kwijt."

Inspiratie en inspireren
“Of ik het in mijn werk nou wel of niet kan inzetten, voor mezelf ben ik altijd creatief bezig. Ik gebruik verschillende materialen en vind het leuk om deze te combineren. De inspiratie komt vanzelf in me op. Het maakt ook eigenlijk niet uit hoe ik me voel. Iedere emotie kan ik gebruiken in mijn creatie. Je echte ik komt naar boven, je bent helemaal uit je hoofd. Hoeveel je daarmee kunt bereiken, wil ik graag aan zoveel mogelijk mensen meegeven.”

Nina: “Door creatief bezig te zijn, laat je je  echte ‘ik’ zien”