Ondernemer in Beeld: Mark Wagemans van IJzer Advocaten


Toegevoegde waarde bieden. Dat is wat IJzer Advocaten onderscheidt van andere advocatenkantoren. Dit vertaalt zich niet alleen in een andere bedrijfsvoering, maar ook in een grote lokale maatschappelijke betrokkenheid.

Jong en anders
IJzer Advocaten is een jong advocatenkantoor in Nijmegen, gestart in mei 2017. Mark Wagemans en zijn collega’s Anton Smetsers en Bart van Hoof richtten hun eigen advocatenkantoor op. Ze wilden het anders gaan doen. Mark vertelt: “Ik kende Anton en Bart al langer via onze vorige werkgever. Ons specialisme was daar vastgoedrecht. Maar ons vorige kantoor verbreedde zich steeds meer. En dat wilden wij niet. Ook hadden we een andere kijk op een goede bedrijfsvoering. We vonden elkaar heel erg in de overtuiging dat het ook anders kon. Ons antwoord was dus een nieuw kantoor, met vastgoedrecht als specialisme. We ondersteunen bedrijven en particulieren, onder andere met problemen rondom huurrecht, VvE’s, bouwrecht en omgevingsrecht.”

Mensen kunnen veel zelf
Vanaf de start loopt het storm. “Hét bewijs dat onze manier van ondernemen aanslaat”, glundert Mark. “Wij willen toegevoegde waarde leveren. Dat laten we bijvoorbeeld zien in ons declaratiebeleid. Wij zijn niet van het klassieke uurtje-factuurtje en we brengen niet ieder telefoontje in rekening. Prettig voor onze klanten, maar het verhoogt ook de kwaliteit van onze dienstverlening. Wij krijgen zo veel meer informatie van mensen. Ze hoeven niet bang te zijn dat een telefoontje direct een torenhoge rekening oplevert. Ook doen wij de intake kosteloos. En dat geldt voor het gesprek, maar ook voor alle voorbereiding. Voor het intakegesprek duiken we al helemaal in het dossier. We kijken goed wat mensen zelf al kunnen doen en waar ze ons echt voor nodig hebben. Dat maakt het kostenplaatje aantrekkelijker en zorgt dat wij ons volledig op ons vakgebied kunnen concentreren. Voor onze klanten levert dat uitstekende dienstverlening op tegen een redelijke vergoeding. Wij zijn ervan overtuigd dat één goede review ons zo veel meer oplevert dan een forse rekening.”

Maatschappelijke rol
De toegevoegde waarde van IJzer Advocaten zit ook in de maatschappelijke rol die ze vervullen. Mark legt uit: “Uiteraard moet er brood op de plank komen, maar we vinden oprecht dat we iets terug moeten doen voor de stad Nijmegen en haar inwoners. We ondersteunen allerlei lokale activiteiten en clubs, waaronder de Voedselbank. Toen ik via een netwerk in contact kwam met WerkBedrijf, sprak me dat ook direct aan. Ik vind het zeer waardevol dat mensen, voor wie werk vinden niet zo makkelijk is, op deze manier aan de slag kunnen.”

Meer dan een cv
Het succes van het jonge kantoor leidde er al snel toe dat personele uitbreiding nodig was. Mark: “We zochten iemand om onder andere de financiële administratie voor ons te doen. Die vraag heb ik bij WerkBedrijf neergelegd. We hebben diverse cv’s bekeken en gesprekken gevoerd, maar bij Willy was het direct raak. Eigenlijk al toen ik haar cv zag, hoewel dat niet naadloos aansloot op onze functie-eisen. Haar optimisme, motivatie en open mind zorgden ervoor dat we het direct zagen zitten met haar. Bewonderenswaardig om je zo te presenteren, terwijl je een behoorlijke periode thuis hebt gezeten en heel wat teleurstellingen hebt moeten incasseren. Dat zegt heel veel over iemand. Vorig jaar april is Willy bij ons begonnen en daar hebben we geen seconde spijt van. Ze doet het geweldig en past helemaal bij ons. We zeggen alles tegen elkaar en grappen en grollen wat af samen. Ze heeft pas zelfs een belletje gekregen waarmee ze kan rinkelen als het té erg wordt”, schatert Mark. “Maar met haar achtergrond in de scheepvaart zal dat niet zo snel nodig zijn.”

Cultuurbehoud
Naast Willy is er een juridisch medewerker aangenomen, die inmiddels tot advocaat is beëdigd. Daarmee zijn de eerste stappen naar groei gezet. Of het daarbij blijft? Mark verwacht van niet. “We zullen altijd in Nijmegen blijven, maar misschien openen we nog wel eens een tweede vestiging. We willen nog wel wat groeien, naar zo’n 6 tot 8 advocaten. Groter dan dat willen we niet worden, want het moet vooral ook gezellig blijven. We willen ons eigen cultuurtje behouden!”


Ondernemer in Beeld: Mark Wagemans van IJzer Advocaten