'Serveer iemand niet af op leeftijd'

Je bent 52, 57 of 61 en verliest je baan, en dan? Wat gebeurt er met (oudere) mensen die werkloos worden? En hoe blijven ze actief op de arbeidsmarkt? Dat onderzoekt loopbaanadviseur Adri van der Kemp in zijn boek: 50+ met perspectief: door welke bril wil je kijken?

Adri van der Kemp is al 30 jaar werkzaam op het gebied van mens, werk en ontwikkeling. Hij is directeur bij loopbaanadviesbureau BHP Groep en de Digitale Loopbaancoach. Daarnaast werkt hij zelf ook nog als loopbaanadviseur. Adri: “Een vriend van mij was stomverbaasd toen een kennis op 62-jarige leeftijd een nieuwe baan vond. Schijnbaar vindt men dat heel erg bijzonder. De positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt is inderdaad kwetsbaar. In mijn werk zie ik dagelijks 50-plussers die (weer) aan de slag willen gaan. Dat was aanleiding voor mij om dit boek te schrijven. Daarmee wil ik 50-plussers inzicht geven in wat er gebeurt als ze werkloos worden. En ze handvatten bieden daarmee om te gaan.”

Drempels
Werkloos zijn of worden is lastig. Dat ziet Adri dagelijks in zijn werk. “Je comfortzone valt weg. Dat geldt voor iedereen, of je nu 30 of 55 jaar bent. Maar voor de 50-plusser kan dat lastiger zijn. Drempels bij werkgevers om een om een 50-plusser in dienst te nemen bestaan nu eenmaal. Oudere werknemers zijn duurder en minder flexibel.”

Voordelen
Die drempels zijn volgens Adri geen reden om iemand af te serveren. “Er zijn juist ook voordelen om een 50-plusser in dienst te nemen. Bijvoorbeeld kennis en ervaring. Oudere werknemers zijn vaak wat evenwichtiger en hebben meer zelfkennis.”

Zekerheid bestaat niet (meer)
Een van de belangrijkste lessen uit Adri's boek: de wereld en de arbeidsmarkt veranderen. "Vroeger zorgde de staat of werkgever voor je tot aan je pensioen. Daar ging je vanuit. Maar dat is nu anders. Dus is het voor een 50-plusser belangrijk om de mindset te veranderen. Benadruk wat jij te bieden hebt aan een werkgever. Ontwikkel jezelf. Dan is leeftijd niet belangrijk!”

Tips
Aan werkgevers wil ik meegeven: "Kijk verder dan het geboortejaar. Diversiteit maakt een team sterker, dan ontstaan de mooie dingen! En voor werkzoekenden; houdt structuur in je leven, wees bereid om naar jezelf te kijken en schakel hulp in van iemand die je goed kent, of je consulent bij WerkBedrijf."


'Serveer iemand niet af op leeftijd'