'Vanaf dag één wilde ik iets betekenen voor mensen en de maatschappij’

Een nieuwe koers  soms kies je daar zelf voor, soms heb je geen keuze. Mido Alfarwi (33 jaar) vluchtte 5 jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. In korte tijd bouwde hij hier zijn leven op, vond een baan en helpt nu zelf bij WerkBedrijf mensen aan het werk. 

Mido: “Vijf jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen. Door de lucht, over zee en over land ben ik in 13 dagen van Syrië naar Nederland gevlucht. Mijn eerste jaar in Nederland was niet makkelijk. Maar ik heb vanaf dag één alles op alles gezet om iets te kunnen betekenen voor mensen en de maatschappij. In vluchtelingenkamp Heumensoord ben ik gelijk begonnen met vrijwilligerswerk. Samen met Nederlandse vrijwilligers maakte ik verbinding tussen Nederlanders en vluchtelingen in het kamp.” 

Ander werk 
“Na het behalen van mijn inburgeringsdiploma ging ik op zoek naar werk. Ik heb eerst mijn best gedaan om werk te vinden in mijn vakgebied. Van huis uit ben ik plantenbioloog. Al snel wist ik dat ik die baan in Nederland niet ging vinden. Toen ben ik gaan nadenken: wat kan ik nog meer, wat zijn mijn kwaliteiten, waar ben ik goed in?”  Goed gevoel “Door mijn vrijwilligerswerk wist ik dat ik graag met mensen werk en iets voor hen wil betekenen. Mensen helpen geeft mij een goed gevoel en mensen voelen zich op hun gemak bij mij. Met dat uitgangspunt ben ik op zoek naar werk gegaan. Ik kon deelnemen aan een traineeship bij UWV. Daar heb ik een groot netwerk opgebouwd en veel ervaring opgedaan. Na anderhalf jaar kreeg ik de kans om als consulent bij WerkBedrijf aan de slag te gaan. Dat doe ik nu sinds februari van dit jaar.”

Minder contact, toch leuk
“Helaas heb ik maar kort ‘gewoon’ op kantoor kunnen werken. Nu werken we veel vanuit huis. Ik mis het contact met collega’s. Maar nog steeds vind ik mijn werk erg leuk. Ik haal er veel voldoening uit als het lukt om iemand een leuke baan te bezorgen. Dit betekent zoveel meer dan alleen een inkomen. Dat weet ik als geen ander!”

'Vanaf dag één wilde ik iets betekenen voor mensen en de maatschappij’