Vertrouwen, ritme en een doel

Sem is 25 jaar en werkt sinds een paar maanden op de arbeidsmatige dagbesteding Bikkelart. Hierdoor krijgt hij weer ritme in zijn leven en leert hij lassen. En leren, dat wil hij! “Hopelijk kan ik binnen een jaar het praktijkexamen doen. Met dat papiertje kan ik op zoek naar een betaalde baan.”

Sem kreeg tijdens zijn schoolperiode heel wat tegenslagen te verduren. Dat zorgde voor psychische klachten en problemen in zijn privéleven. Hij stopte in het derde jaar met zijn mbo-opleiding mediavormgeving. Vervolgens kwam hij zonder diploma en zonder toekomstplannen thuis te zitten. Om iets om handen te hebben, werkte hij als vrijwilliger bij Pluryn. Daar maakte hij o.a. filmpjes van en voor bewoners. Soms kwamen daar ook verzorgende taken bij. Sem: “Dat hoorde natuurlijk niet bij mijn taken. Het was mooi en dankbaar werk. Jammer genoeg stopte het. Ik wilde doorleren, maar daar was geen mogelijkheid voor.”

De weg naar arbeidsmatige dagbesteding
“Op een gegeven moment kreeg ik een uitkering en kwam ik bij WerkBedrijf terecht. Dat was doodeng in het begin. Ik raakte soms echt in paniek als ik erheen moest. Het contact met mensen, het idee dat ik van alles moest… dat trok ik totaal niet. Via WerkBedrijf heb ik uiteindelijk verschillende banen geprobeerd, maar het liep telkens mis. Gelukkig werd het contact met mijn consulent steeds beter. Ik vertrouwde erop dat ze het beste met me voor had. Ik begon ook te snappen dat ze niet zomaar streng was, maar dat ze me in beweging wilde krijgen.” Na weer een mislukte poging om aan het werk te komen, oppert Sem bij zijn consulent het idee om te gaan lassen. “Ik werk graag met mijn handen en wil een ambacht leren. Hout trok me niet zo, maar het stoere, dat onverwoestbare van staal dat vond ik wel interessant! Ik volgde een training en bleek talent te hebben. De complimenten van de leraar waren ook goed voor mijn zelfvertrouwen. Dus ik besloot dat ik hiermee verder wilde.” Een betaalde baan binnen een regulier bedrijf was op dat moment nog te hoog gegrepen. “Ik had mijn leven nog niet op orde, mijn hele ritme was een puinhoop. Maar ik wilde wel! Mijn consulent heeft toen, samen met Pluryn, een plek voor me geregeld bij Bikkelart.”

Op zijn plek
Sinds deze zomer werkt Sem dus op de arbeidsmatige dagbesteding bij Bikkelart. Een organisatie gespecialiseerd in ambachtelijke metaalbewerking. “Op maandag en dinsdag werk ik daar. Soms ook op vrijdag, maar dan is het om aan mijn eigen projecten te werken. Ik heb al veel verschillende dingen gemaakt en leer iedere dag weer bij. Zo ben ik nu bezig met het lassen van balkonhekken. Je ziet dat mijn laswerk steeds netter wordt. Ik mag de begeleiders altijd alles vragen en het is niet erg als iets een keer niet lukt.” Het werken op de arbeidsmatige dagbesteding brengt Sem meer dan alleen lastechnieken. “Ik zit veel beter in mijn vel. Vrienden zeggen ook dat ik veel opgewekter ben. Maar vind je het gek. Ik heb nu weer een doel in mijn leven. Ik heb hier contact met mensen met allerlei soorten achtergronden. Daar leer ik heel veel van. We zijn allemaal gewone gasten, met onze eigen beperkingen. Niet raar of zielig, iedereen kan juist nog heel veel wel doen!”

Vaste waarde
Creativiteit en de wil om te leren, dat typeert Sem. Voorbeelden? Hij leerde zichzelf haken, gitaarspelen en de Noorse taal eigen te maken. Zijn motto is dan ook: ‘als je iets leuk vindt en je wilt het wil leren, dan is er geen enkele reden om dat niet te doen?’  Zijn hobby’s gaan nog alle kanten op. Lassen lijkt wel een vaste waarde in zijn leven. Van zijn weekgeld heeft hij een lasapparaat gekocht zodat hij ook thuis aan de slag kan. Ideeën te over: “ik ben nu bezig met een stalen ukelele, dat zou best eens iets kunnen worden.”

Klaar voor de toekomst
“Ik hoop dat ik binnen een jaar mijn lasdiploma kan halen. Als ik die papieren eenmaal heb, wil ik heel graag een betaalde baan. Fijn om je eigen geld te verdienen. Dan heb ik de uitkering niet meer nodig, en kan ik iets terugdoen voor de hulp die ik heb gekregen. De vooroordelen die mensen hebben over een uitkering vind ik vervelend. Dat motiveert me om zo snel mogelijk aan het werk te gaan", aldus Sem.

Vertrouwen, ritme en een doel