Workshop Basisvaardigheden belangrijke stap naar werk

Niet goed kunnen lezen, schrijven of omgaan met de computer zorgt bij honderdduizenden Nederlanders dat zij moeilijk aan het werk komen. Om dat aan te pakken ontwikkelden ROC Nijmegen, gemeente Beuningen en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen gezamenlijk de workshop ‘Basisvaardigheden op de werkvloer’. Wethouder Hans Driessen: “Een goede beheersing van de basisvaardigheden, dus lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden, is noodzakelijk om aan het werk te komen én te blijven.”

Ans van Soest, opleidingskundige en trainer bij WerkBedrijf: “De workshop kan voor de deelnemers het verschil maken in hun weg naar werk. Het is een mooie ontwikkeling dat ROC Nijmegen, WerkBedrijf en de gemeenten in het Rijk van Nijmegen dit gezamenlijk hebben opgepakt. Want ook in het dagelijks leven ondervindt iemand veel hinder als de basisvaardigheden niet goed onder de knie zijn. Daaraan werken maakt mensen zelfredzamer en geeft rust. Docent Jet Wijdeveld van ROC Nijmegen begeleidt de workshop bij WerkBedrijf: “Tijdens de workshop leren we deelnemers waarom basisvaardigheden zo belangrijk zijn. We kijken welke basisvaardigheden de deelnemers al beheersen en waar verbetering mogelijk is. Deelnemers gaan naar huis met een persoonlijk advies over mogelijke vervolgstappen.”

Eerst de taal, dan aan de slag
Deelneemster Hoda volgt de workshop omdat ze de Nederlandse taal beter wil begrijpen. “Ik wil graag weer aan het werk. Dan moet ik mensen beter kunnen begrijpen. Nu helpen mijn kinderen vaak met brieven of formulieren. Maar ik wil het zelf kunnen. Ik hoop dat ik na de workshop verder kan leren.” Ook deelneemster Mualla wil graag aan de slag. Het allerliefst als buschauffeur. “In de workshop praten we over waarom het belangrijk is om goed te kunnen lezen en schrijven. Ik vind het heel goed dat deze bijeenkomst er is. Vooral omdat het voor iedereen is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe oud je bent. We gaan nog een test maken op de computer en dan vertelt de docent hoe het vervolg eruit ziet. Hopelijk kan ik de taal beter gaan leren.”

Problemen op de werkvloer
Nederland telt 2,5 miljoen volwassenen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor is het ook lastiger om met de computer, tablet en smartphone om te gaan. Dit heeft grote gevolgen voor het gezinsleven, gezondheid, werk en financiën. Werknemers die goed kunnen lezen en schrijven zijn productiever dan hun laaggeletterde collega’s. Zij kunnen zelfstandiger werken doordat ze bijvoorbeeld werkinstructies beter kunnen lezen en begrijpen. Ook levert het een lager ziekteverzuim op: geletterde werknemers ervaren minder stress op de werkvloer omdat ze zelfredzamer zijn. Bovendien kunnen zij hun eigen gezondheid beter regelen.

Workshop Basisvaardigheden belangrijke stap naar werk
Judith  Claassens

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met

Judith Claassens