Haar functie is vanzelf ontstaan

Functiecreatie is één van de manieren om extra banen te realiseren. Daar kan een uitgebreid planmatig traject aan voorafgaan, maar soms ontstaat het gewoon op de werkvloer. Wendy Cicek-van Hest (43) werkt nu 4½ jaar met een Wsw-indicatie bij Philipsen Accountants en Adviseurs in Wijchen. Ze kwam binnen als gastvrouw/receptioniste, nam als vanzelf facilitaire taken op zich en groeit nu geleidelijk door naar secretariële ondersteuning. Een vaste functietitel heeft Wendy nog niet, wel de baan van haar dromen.

Warme ontvangst
Dat Wendy (rechts op de foto) goed op haar plek zit bij Philipsen is direct duidelijk, als ze stralend vertelt over haar baan. In 2015 kwam ze daar, min of meer toevallig, binnen, doordat haar consulent van WerkBedrijf via via hoorde dat Philipsen een gastvrouw zocht. Ingrid Kuijpers, collega van Wendy: “Dat Wendy via WerkBedrijf kwam, was zeker geen belemmering. Ze werd hier met open armen ontvangen. We wilden haar graag een kans geven.” Wendy: “Ik werd inderdaad heel warm ontvangen hier. Toch vond ik het wel heel spannend. Jarenlang werkte in de winkel. Door diverse oorzaken heb ik daarna jaren thuis gezeten. Op een gegeven moment heb ik een opleiding directiesecretaresse gedaan en kwam ik bij WerkBedrijf terecht. Zonder werkervaring of zelfvertrouwen. Daar heb ik bij WerkBedrijf aan kunnen werken, voordat deze baan op mijn pad kwam. Maar het was dus een hele overgang. En dan nog wel bij een accountantskantoor, poeh.” Lachend: “Maar gelukkig bleek mijn beeld van een accountantskantoor totaal niet te kloppen. De sfeer is hier heel fijn. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook ruimte voor plezier.”

Kans grijpen
Wendy is een makkelijke prater, dus de koffierondes gingen haar steeds makkelijker af. Als vanzelf trok ze andere taken naar zich toe. “Ik zag bijvoorbeeld dat ergens een lampje het niet deed. Daar werd eerder een bedrijf voor ingeschakeld, maar dat vind ik zo’n onzin. Dat kan ik toch ook even doen. Daar kwamen eigenlijk steeds meer taken bij.“ Toen een van de drie secretaresses vertrok en er maar geen geschikte vervanger werd gevonden, greep Wendy haar kans. “Ik heb gevraagd of ik niet een aantal van die taken kon gaan doen. Dat zouden we dan wel rustig moeten opbouwen, maar inmiddels dacht ik wel dat ik dit aankon.” Ingrid: “Wij wilden Wendy graag die kans geven. Dus inmiddels ondersteunt ze niet alleen bij facilitaire zaken, maar ook op het secretariaat.”

Zelfvertrouwen
Natuurlijk moet Wendy groeien in haar functie: “Mijn zelfvertrouwen is niet zo groot. Ik wil eerst zeker weten dat ik iets goed kan, voordat ik het doe. Ik stel gewoon heel veel vragen. Nu gaandeweg krijg ik steeds meer vertrouwen dat ik het kan. Alleen sommige computerprogramma’s blijven nog lastig. Ik moet het vaker gedaan hebben, voordat ik het goed snap. Maar eerst vond ik het bijvoorbeeld al lastig om niet van tevoren te weten hoe mijn dag eruitziet. Dat kan ik inmiddels goed loslaten. Ook als mijn werk onderbroken wordt door de telefoon, raak ik niet meer van de wijs. Dat chaotische, dat wordt steeds minder.”

Groei
Ingrid: “Weet je wat zo fijn is aan Wendy? Ze snapt het werk, ziet wat er moet gebeuren. We hoeven haar niet alles te vragen, ze pakt dingen zelf op. Verder is ze heel makkelijk in de omgang en altijd vrolijk. Ze is heel secuur en stelt goede vragen. Daarin merk ik wel dat ze wat extra bevestiging zoekt, maar dat vind ik niet erg. Sterker nog, ik heb liever dat ze het vraagt in plaats van zomaar iets doet. Ze staat erg open voor feedback.” Wendy: “Dat heb ik inderdaad graag, anders kom ik niet verder.” Ingrid sluit af: “Wendy is gewoon een van ons. Ik vind het heel mooi om haar zo te zien groeien!”

Haar functie is vanzelf ontstaan