Mooie combi toch. Katja en Nader

Katja (36) had een mooie carrière in de paardensport en een succesvol fotografiebedrijf. Tegen haar zin belandde ze in de bijstand. Bovendien kon ze geen goede woning vinden voor haar 5 kinderen en zichzelf. Samen met Nader Fathi van WerkBedrijf ging ze aan de slag voor een nieuwe toekomst. Het werd een route waarin ze, naast de zorg voor haar kinderen, ook kan studeren en straks kan gaan werken.  

Te ambitieus
“Katja is enorm gedreven”, legt Nader, consulent intake en diagnose bij WerkBedrijf, uit. “Ze wil zó graag. Ze heeft veel energie en nog meer ambitie, maar het lukte niet om verder te komen. Soms is motivatie alleen niet genoeg.” Katja belandde in de bijstand. Na haar carrière in de paardenwereld kon ze, als alleenstaande moeder, de zorg voor haar toen nog 4 kinderen niet meer combineren met haar eigen bedrijf. Katja vertelt: “Ik kon alleen maar ’s nachts werken, dat was gewoon niet vol te houden.” 

Betere balans
Maar Katja wilde niet stilzitten. Nader: “Ze kwam met hele ambitieuze plannen bij me. Een universitaire studie en dan lesgeven was haar idee. Toen hebben we onderzocht of dat mogelijk was. Maar een studie van minstens 6 jaar combineren met de zorg voor 5 kinderen bleek gewoon niet haalbaar.” Samen gingen ze op zoek naar een meer duurzame route. 

Katja: “Voordat ik kon gaan studeren, moest ik eerst een beter huis vinden voor mijn gezin. Dat vond ik uiteindelijk met heel veel geluk in Groesbeek. Ik wilde eigenlijk meteen gaan studeren, maar Nader heeft me geleerd dat ik eerst rust moet pakken, een balans moet vinden. Ik leefde altijd met een snelheid van 300 kilometer per uur, dus dat was ik gewoon niet gewend.”  

Passende route met begeleiding
Een opleiding in de zorg bleek wel goed in die duurzame route van Katja en Nader te passen. Nader: “Dat was realistischer. En in de zorg hebben ze altijd mensen nodig, dus je vindt snel een baan.” Katja vult aan: “Zorgen is iets waar ik goed in ben. Ik werk graag met mensen. Met een beetje liefde en aandacht hoop ik verschil te kunnen maken in iemands leven.” 

Katja startte de opleiding Verzorgende niveau 3 aan de NTI. WerkBedrijf betaalt een deel van de kosten. Ook helpt WerkBedrijf bij het vinden van een passende stage. En straks bij het zoeken naar een baan. Katja: “Deze studie kan ik in mijn eigen tempo volgen. Dat is fijn, want ik kan iedere dag pas beginnen met studeren als mijn jongste twee in bed liggen. Het combineren van de studie met de zorg voor mijn kinderen is zwaar. Tijd voor mezelf heb ik nu eigenlijk niet. Maar ik weet waar ik het voor doe!” 

Voorbeeld voor kinderen én andere moeders
Nader: “Katja wil graag een voorbeeld zijn voor haar kinderen. Ze laat zien dat je niet hoeft te berusten in je situatie. Maar ze is ook een voorbeeld voor andere alleenstaande moeders die thuiszitten. Je kunt je leven veranderen, als je maar de juiste kansen grijpt.” En Nader heeft er alle vertrouwen in dat die baan straks gaat lukken: “Al vanaf onze eerste ontmoeting weet ik dat zij er wel gaat komen.” 

En Katja? Die is heel dankbaar voor de hulp die ze van WerkBedrijf krijgt. Maar ze kijkt nu al verder vooruit. Zelfs als ze straks die felbegeerde baan in de zorg heeft, een nieuwe droom staat alweer klaar: “Uiteindelijk wil ik me specialiseren in palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Daar kan ik ook mijn filosofische interesses in kwijt.” 

Mooie combi toch. Katja en Nader