Romana: “De ouderenzorg is het helemaal voor mij.”


Een jaar geleden startte Romana (24) met het opleidingstraject tot verzorgende 3I G. Na driekwart jaar bleek dat fysiek te zwaar en moest ze daar een punt achter te zetten. Een verloren jaar? Zeker niet! Romana heeft haar roeping gevonden in de ouderenzorg en maakte de overstap naar de mbo 2 opleiding Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn.

Tijdens een banenmarkt hoorde Romana voor het eerst van het samenwerkingsproject tussen WerkBedrijf, ROC Nijmegen en ZZG zorggroep. In dit project kregen werkzoekenden, die hulp nodig hebben om aan werk te komen, de kans om hun opgedane levenservaring te koppelen aan de kennis en kunde van het leertraject 3 IG. Romana: “Doordat er een uitgebreid voortraject was, kon ik goed kijken of werken in de ouderenzorg bij me paste. Daarom wilde ik het graag proberen.” Het zorgen zat Romana in het bloed. Eerder volgde ze een opleiding tot medewerkster in de kinderopvang. Dat bleek fysiek te zwaar en na wat kortdurende baantjes kwam ze thuis te zitten. En dat wilde ze zeker niet.

Mooi contact
In het voorjaar van 2018 waren de eerste bijeenkomsten. ”Mensen uit de zorg vertelden over hun werk en de sollicitatieprocedure begon. Daar kwam ik goed doorheen en vanaf 1 juli ging ik stage lopen bij woonlocatie De Elst van ZZG zorggroep in Wijchen. Dat voelde gelijk goed, ik werd met open armen ontvangen. In het begin mocht ik veel meekijken en meehelpen. Daar kwamen steeds meer zelfstandige taken bij.” Het werken met ouderen, en in bijzonder met dementerende ouderen, blijkt Romana goed te liggen: “Het contact met de mensen vind ik het mooiste. Ik probeer de tijd te nemen om te luisteren en zo contact op te bouwen met de bewoners.”

Gepersonaliseerd leren
In september startte de opleiding bij het ROC in Nijmegen. “Ook dat ging gelijk goed bij mij. Ik kon het gemakkelijk volgen en liep al snel voor op de lesstof. Bij deze opleiding werken ze met gepersonaliseerd leren. Ik kreeg dus de ruimte om eerst de vakken te doen die het meest bij mijn werk passen, zoals de module over dementerende ouderen. Niet iedereen in de klas ging het makkelijk af, sommigen moesten wennen aan het weer naar school gaan. Maar het was een fijne groep, we hadden echt wat aan elkaar.”

Gezond doorgaan
Alles lijkt goed te gaan, totdat dit voorjaar blijkt dat Romana’s praktijk achterloopt op de theorie. “Het werk begon me fysiek zwaar te vallen. Na gesprekken met mijn begeleidster en een tip van een collega hebben we besloten dat ik een stapje terug zou doen naar de niveau 2 opleiding Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn. Ik kon 1 mei al direct instromen. En ik ben begonnen op een andere werkplek, bij Waterrijk in Nijmegen. Eerst baalde ik wel dat het 3 IG traject niet gelukt was, maar nu geeft het me vooral veel lucht. Want ik kan blijven doen wat ik wil: in de ouderenzorg werken, maar nu zonder dat het ten koste gaat van mijn eigen gezondheid. Hoe mooi is dat!?” 
------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 deelnemers aan het project Verzorgende 3 IG tekenden op 27 juni hun arbeidsovereenkomst met ZZG zorggroep. Lees hier meer over het succes van dit project.

Romana: “De ouderenzorg is het helemaal voor mij.”