WerkLab van grote waarde voor Thomas

Nijmegenaar Thomas (23) studeerde Informatica aan de HAN. Dat ging niet vanzelf. Zijn chronische vermoeidheid en problemen met prikkelverwerking zorgden voor extra uitdagingen. Zeker in het vinden van aansluiting met de arbeidsmarkt. Piroska Masthoff, vanuit WerkBedrijf stage- en werkbemiddelaar bij WerkLab, ondersteunde Thomas in de zoektocht naar passende stages. Ook nu, na zijn afstuderen, laat Piroska hem nog niet los en helpt hem met het vinden van een eerste baan. Thomas: “Het is fijn dat er iemand naast je staat.”

Belastbaarheid afstemmen
Thomas: “Tijdens mijn studie merkte ik al snel dat ik moeilijk bij kon blijven. Niet door de lesstof, maar door de vele prikkels en het tempo. Het samenwerken in projecten kostte mij veel energie. Inmiddels heb ik na een lange weg de diagnose chronische vermoeidheid. Dat verklaart voor mij een hoop, maar er is nog steeds veel onbegrip. Ik moet mijn belastbaarheid goed in de gaten houden. Ga ik over mijn grenzen, dan ben ik daarna een tijd uitgeschakeld.”

Stage geeft zelfvertrouwen
"Piroska heeft me geholpen bij het vinden van mijn stageplekken. Zo hielp ze met het bespreekbaar maken van mijn beperking. Ze heeft een netwerk met organisaties die bekend zijn met inclusief ondernemen, dus daar is er sowieso meer begrip. Mijn meewerkstage kon ik in minder uren per week doen. Die stage was een heel positieve ervaring. Inhoudelijk, maar ook door de goede begeleiding en flexibiliteit. Ik kreeg de ruimte om zelf uit te vinden wat voor mij werkte. Mijn stagebegeleider dacht altijd met me mee. Deze stage heeft me veel zelfvertrouwen gegeven.”

Uitdaging door corona
“Niet alles was op te lossen. Mijn belastbaarheid is beperkt. Ik heb daarom mijn vrijwilligerswerk opgezegd. Hoe waardevol ook, het bleek te veel te zijn. Ook mijn afstudeerstage was uitdagend. Het was een interessante opdracht, maar door corona heb ik die volledig thuis moeten doen. Het gebrek aan persoonlijke begeleiding en alleen maar thuiswerken vond ik zwaar. Privé en werk liepen teveel door elkaar. In dezelfde ruimte waar ik werkte moest ik ook mijn ontspanning zoeken. Het lukte me niet om dat goed te scheiden.”

Parttime passend
“Nu ben ik afgestudeerd en wil ik aan de slag als software ontwikkelaar. Banen genoeg in de ict zou je denken. Ik krijg ook geregeld aanbiedingen van recruiters. Dat is vaak bij detacheringsbedrijven, maar voor mij is het beter om op een vaste plek met vaste mensen te werken. En ik wil graag werken bij een bedrijf met een maatschappelijke rol. Het grootste struikelblok is het aantal uren dat ik kan werken. 25 uur is voor mij het maximale. Helaas is in de ict-wereld deeltijd werken lastig. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik iets vind dat bij me past. "

Ontwikkeling
Piroska: “Ik heb vanuit WerkLab Thomas de laatste 2 jaar van zijn studie mogen begeleiden. Het mooie is dat hij het echt zelf doet. Hij weet steeds beter hoe hij goed functioneert en hoe hij dat bespreekbaar kan maken. Ik geef tips en advies en zoek met hem mee. En help om de randvoorwaarden te scheppen. Maar hij heeft zelf de regie. Ik weet zeker dat hij op de juiste plek een geweldige aanvulling is voor een organisatie.” 

U leest meer over WerkLab in dit interview met Paulien en Piroska.

WerkLab van grote waarde voor Thomas

Meer weten over WerkLab? Neem dan contact op met