WerkBedrijf mikt op statushouders voor leggen van zonnepanelen

Maandag 23 april 2018

Zonnepanelen zijn booming. Bedrijven komen momenteel zelfs personeel te kort om ze te leggen. WerkBedrijf Rijk van Nijmegen is daarom een opleiding gestart waarin nadrukkelijk gemikt wordt op statushouders.

Erkende asielzoekers die in aanmerking komen als zonnepanelen installateur, krijgen na een testperiode van twee weken een opleiding van tien weken met aansluitend een baan. ,,De eerste drie tot zes maanden soms met behoud van uitkering, daarna een arbeidscontract van minimaal een half jaar’’, legt Anita Friebel, commercieel manager van WerkBedrijf Rijk van Nijmegen uit.

Lastig 
Inmiddels zijn er 46 kandidaten in 2017 en 2018 gestart. WerkBedrijf selecteert de kandidaten die in aanmerking komen voor dit traject. Friebel: ,,Alle kandidaten worden eerst getest op geschiktheid. Na een week of twee kunnen we in de regel wel inschatten of de beoogde werkzaamheden passend zijn of niet en welke richting het beste aansluit. Het traject loopt erg goed. We merken wel dat het behalen van het VCA, waarin de werknemer aantoont alle veiligheidsvoorschriften te kennen, voor statushouders nog wel een lastig iets is”. Het mooiste is natuurlijk wanneer iemand al een geschikte achtergrond heeft. Bijvoorbeeld een elektrische, of als dakdekker of bouwmedewerker. Maar dat is geen voorwaarde.’’

Lees het hele artikel verder op de website van de Gelderlander.

WerkBedrijf mikt op statushouders voor leggen van zonnepanelen